С промени в 97 закона въвеждат 253 мерки за намаляване на

...
С промени в 97 закона въвеждат 253 мерки за намаляване на
Коментари Харесай

Вземаме служебно копия от скици и кадастрални данни

С промени в 97 закона въвеждат 253 ограничения за понижаване на административната тежест
Агенцията по геодезия, картография и кадастър ще издава електронни документи

С полагане на електронен автограф или щемпел

Амбициозен проект за унищожаване на опашките пред гишета за копия от скици, кадастрални данни, служебно прилагане на единни регистри разгласи държавното управление в оставка. Проектът на Плана за понижаване на административната тежест е съвсем подобен с оповестения за публично разискване от 1 февруари 2024 година и съдържа общо 253 ограничения за отпадане на изискуеми документи, служебно събиране на информация, понижаване на периоди и други, а въвеждането им ще стане откакто се създадат промени в 97 закона. В първичният вид се предвиждаше смяна на 102 закона.

Така да вземем за пример с промени в Закона за гражданската регистрация ще се вкара цифровизация на актовете за гражданско положение, съхранявани от общинските администрации. С промени в Закона за държавната благосъстоятелност ще бъде построена система за ръководство на собствеността, в това число Единен указател на държавната и общинската благосъстоятелност. Ще бъде повишен обсегът на получаващите по длъжностен път кадастрални данни за задачите на комплексното административно обслужване.

Агенцията по геодезия, картография и кадастър ще може да дава вътрешни електронни административни услуги на административните органи, органите на правосъдната власт, лицата, осъществяващи обществени функционалности и организациите, предоставящи публични услуги, за осъществяване на пълномощията им, избрани в закон, без възнаграждение на държавна такса. Така органите няма да изискват от жителите и организациите документите, които получават като вътрешни електронни административни услуги.

С промени в Закона за кадастъра и имотния указател, които в сряда от Министерския съвет внесоха в Народното събрание, се планува въвеждането на водеща роля на електронния документ при даване на административни услуги от кадастралната карта и кадастралните регистри. Агенцията по геодезия, картография и кадастър (АГКК) ще издава електронни документи, които при поискване ще могат да се разпечатват на книжен притежател. Издаваните от АГКК електронни документи ще имат код, посредством който всеки, разполагащ с този код, ще може да прави инспекция в осведомителната система на кадастъра за съществуването и валидността на документа.

Мерките плануват и основаване на Единна осведомителна система по устройство на територията, капиталово планиране и разрешаване на строителството. Самият План е част от политиката ни за присъединение към Организацията за икономическо съдействие и развиване (ОИСР).

Сред ограниченията са и въвеждане на опция за електронно утвърждение на капиталов план в случаите, в които той е подаден електронно. В промени в Закон за устройството на територията ще се запише, че при положение, че капиталовият план е импортиран за утвърждение единствено на електронен притежател, утвърждението му от способния орган се удостоверява с полагане на електронен автограф или електронен щемпел.

Предлага се и основаване на указател на млякото, който ще включва раздели като първи изкупвачи на сурово краве, овче, козе и биволско мляко, организациите на производители в бранша на млякото и млечните артикули, лист на самостоятелните упълномощени лаборатории за проучване на суровото мляко и други. Ще има и лист на фермите за рандеман на сурово краве мляко.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР